Det moderna sfi i nutiden

Samhället utvecklas och det gör även datorerna, datoranvändningen och sfi. När jag själv gick i skolan då var ABC 80 en riktig fluga. Idag är det inte många som känner till de gamla datorerna. Samhället utvecklas och med det utvecklas även vi som privatpersoner men även datorerna. Skolan och sfi står mitt i det samhället som utvecklas till att bli allt mer multimodalt. Sfi-eleverna kan mycket om internet och använder ofta sociala medier för att hålla kontakt med släktingarna i sitt hemland. Då blir det oftast naturligt att skriva sms till läraren på svenska. Eleverna lär sig att skriva till mig och till varandra på svenska på Facebook eftersom de kan skriva där på sitt modersmål. Språk är socialt och i det sociala sammanhanget lär sig våra sfi-elever svenska. Det kan vara olika sociala sammanhang för olika elever men resultatet blir det samma. Det resulterar i ett språk som fungerar i vardagen.

Dagens sfi-elever kan hantera de flesta digitala verktygen enligt min erfarenhet. När vi använt blogg och digitala hjälpmedel då har eleverna varit med på noterna ganska omgående även elever som är runt 60 år. Hur har det varit med sfi-lärarna? Har de varit med noterna? Har det funnits ett elevperspektiv? För som jag tänker handlar digitalisering på sfi om en elevaktivitet och ett elevfokus som gör att elevernas egen språkutveckling kommer i fokus. Fokuset flyttas från mig som lärare till elevens språkutveckling och det skapas motivation och delaktighet. När vi arbetat så har jag fått många fina ord av mina sfi-elever. De fina orden från kollegorna har jag fått mer av under den senare tiden men det är inget jag eftersträvat direkt. Eleverna är i fokus och när de lär sig svenska då blir jag glad.

Skolutveckling inom SFI är angeläget för elevernas skull. Vad menar jag då med skolutveckling? Med skolutveckling menar jag att ge eleverna de verktygen de behöver för att bli litterata i vårt multimodala samhälle. De får en svenska som fungerar i nutiden. Även om många av oss med största sannolikhet skulle ha svårt att hantera ABC 80 som är gårdagens dator kan vi med största sannolikhet hantera dagens datorer. Vi lever i nutiden och vi utvecklas och det gör även sfi. När vi har ett elevfokus och ett fokus på nutiden då sker skolutveckling på riktigt.

När det gäller digitala verktyg och digitala läromedel har jag sett ett otroligt snabbt och effektivt resultat i språkinlärningen. Jag byggde upp en metod som jag även nu publicerat som läromedel som bygger på ord, text, prosodi, samtal, skrivande, hörförståelse och grammatik.  Eleverna lär sig förvånansvärt effektivt och kommer ihåg mycket enligt denna heldigitala metod. Allt i en inkluderande och i en diskuterande atmosfär. Till läromedlet finns även planeringar som ingår i materialet. Vi använder blogg till läromedlet som jag skrivit och bloggen är öppen för alla. Läromedlet är utgivet av Digilär.

Tack för uppmärksamheten! Vi ses på internet!

13343102_515479815323109_883761018268697990_n

DSC01539 Anna-Karin

Anna-Karin Bengtsson lärare i svenska som andraspråk och sfi, blivande specialpedagog, läromedelsförfattare, föreläsare, samt ägare av Anna-Karins AB

7 reaktioner till “Det moderna sfi i nutiden”

  1. Skrivande ”på riktigt” engagerar, triggar, utvecklar, tar fram resurser och sätter spår.
    Jag har upplevt att det kanske är viktigast för pojkar och män att det finns en eller flera adressater på andra sidan bokstäverna, att det är skarpt läge. Det blev plötsligt allvar, inte bara ännu en övning.

  2. Nice to meet up with you, my title is Brendan but I don’t like when people use my full name. Her partner and her chose to reside in New Jersey but her partner would like them to go. Managing folks has been his job for some time and his salary has been really satisfying. Jogging is the point I adore most.

  3. The author’s name is Loreta Quarterman however she doesn’t seriously like getting known as like that. Her husband and her selected to reside in New Jersey but her husband wants them to go. The favourite pastime for my little kinds and me is kayaking and now I’m trying to earn income with it. Managing men and women has been his occupation for some time and his income has been genuinely fulfilling.

  4. The identify of the writer is Jere and he entirely digs that name. My career is an workplace clerk. My spouse doesn’t like it the way I do but what I really like carrying out is to base jump but I don’t have the time recently. California is where my household is and I don’t program on modifying it.

  5. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.