Lusten till att lära!

Jag är sfilärare i Eskilstuna och älskar att arbeta digitalt med mina elever. Jag har undervisat en B-klass i fem år och det har varit så roligt att lära dem använda digitala verktyg. De första åren var det lite trögt då eleverna inte förstod varför vi skulle ha så många datalektioner eller arbeta med Ipad. De insåg senare, i kursen, hur mycket nytta de hade av att använda de digitala verktygen. Jag märkte en markant skillnad i hur mycket fortare de lärde sig språket. De var också mycket mer intresserade av att lära sig och tyckte att det var roligare att lära. Jag tror att lusten till att lära väcktes när de upptäckte att det faktiskt kan vara roligt att lära.

Framför allt har jag arbetat med appen Tellagami där jag läser in t ex diktamen som jag lägger ut på min blogg https://sfimedangelica.wordpress.com/ där eleverna kan träna hemma. Jag använder den öppna bloggen till B-eleverna i första hand så de lär sig hur de kan använda de olika verktygen och stegvis lotsa in dem i den slutna lärplattformen it’s learning. Det är den lärplattformen vi använder hos oss. En kommentar som en av mina elever sa: “Det är så mycket lättare att koncentrera sig när jag kan titta på något samtidigt som jag lyssnar. Annars tänker jag på annat.”Det sa mig en hel del om hur eleven uppfattade arbetet jag lade ner. 🙂  Appen är också mycket användbar till att läsa in texter, diktamen, nyheter etc, det är bara att låta kreativiteten flöda 🙂

En app som är ett måste när vi använder Tellagami är Imovie. Tellagami har bara 90 sek inspelningstid så i Imovie kan vi klippa ihop Tellagami filmerna. I appen Imovie kan vi också klippa ihop våra egna fotografier till en film. Vi fotograferar ofta när vi är på utflykter och studiebesök och det är mycket uppskattat av eleverna.

En annan mycket användbar app jag vill dela är Explain everything, där vi kan spela in, lägga in egna filmer, filmer från nätet, bilder, skriva det vi själva vill. Det enda som stoppar oss är våra egna begränsningar. https://youtu.be/MsZXBiOLUL0

Ett måste eller ett förenklade sätt är att ha eller skaffa en gmail. Youtube är auotomatiskt kopplat till gmailen så det blir lättare att använda enheterna. Enkelt förklarat.  Ladda upp ditt verk på youtube kontot och filmen är klar! Dela sen och sprid!

Min tanke är att vi måste våga använda IKT . Våga utmana vårt eget lärande, eleverna samt undervisningen. Våga lämna sina gamla spår och tänka NYTT! Ja, det krävs en del av oss men det vi får tillbaka är så mycket bättre.

Tillsammans kan vi skapa nya vägar i lärandet!

Ett roligare sätt att lära och väcka lusten till att lära!

 

 

6 reaktioner till “Lusten till att lära!”

 1. Kul att du använder Tellagami till diktamen. Det hade jag inte tänkt på. På Bas har vi varit inställda på att visa orden samtidigt.
  Dina tankar kring publicering på blogg innan du styr in eleverna på Itslearning skulle jag gärna ta del av ytterligare. Vore mycket intressant att dryfta!

 2. Tack! 🙂
  Jag tänker att på Bas kanske det är viktigare att visa orden samtidigt men jag tycker också absolut att man kan läsa in kortare diktamen även på Bas och studieväg 1.

  Nästa blogginlägg den 19/9 kan jag skriva om tankarna runt den öppna bloggen samt its learning. 🙂

 3. Vi har fronter i skolan och jag försöker och försöker och försöker att få kursdeltagarna att gå in hemma och skriver upp hur de ska logga in och komma in på veckans övningar, men det är så många led och krångligt att nästan ingen går in. Nu ska vi börja med bloggar i skolan och jag ser fram mot det. Går det lätt att få kursdeltagarna att jobba hemma från den? Använder många mobilen?

 4. Så kul att läsa om andra som arbetar med IKT och SFI! Önskar att vår kommun inte var bunden att använda den lärplattform vi har nu. It’s learning känns mycket mer lockande!

 5. Det låter toppen, Angelica! Jag är jätteintresserad av att höra mer om vad du/ni tycker är fördelar/nackdelar med itslearning jämfört med blogg – både för stv 1-elever och andra. Vi ska ha studiedag om itslearning imorgon i Sundbyberg, så jag hoppas lära mig mer då. De har ju rullat ut ny layout. Än så länge är jag inte imponerad …

 6. På vår webbplats hittar du inte bara länkar till casino på nätet med bonusar utan registrering, utan också detaljerade recensioner, instruktioner, information om andra bonusar och mycket mer. Vi arbetar noggrant för att regelbundet uppdatera informationen och ge dig de senaste och aktuella erbjudanden om gratis onlinespel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.