Pronomen med suggestopedi!

Jag heter Christina Torgersen och jag jobbar som lärare på Sfi. Jag har en C-kurs. I min undervisning jobbar jag suggestopediskt och det betyder bl. a. att jag försöker engagera flera sinnen hos mina elever när vi tränar svenska. Vi använder fantasin och spelar ofta lite teater för att utveckla språket och aktivera minnet.

Den senaste tiden har jag märkt att eleverna är osäkra på pronomen så idag ville jag göra dem uppmärksamma på vilka pronomen som finns och skapa situationer som skulle få dem att träna om och om igen.

Eftersom jag anser att det är viktigt att alla känner sig trygga och ingen ska behöva vara rädd för att säga fel så har jag gjort en väggplansch som sitter i klassrummet.

Vi läste tillsammans och jag förklarade och gav några exempel.

Sedan satt vi i en ring och jag gick fram till en elev samtidigt som jag sa: jag går hem till dig! Till de andra eleverna sa jag: jag gick hem till honom!

Sedan var de igång med att gå till varandra och berätta vad de gjorde. T.ex. dansade två par samtidigt som övriga klappade takten och vi konstaterade att: han dansar med sin fru, men nu dansar han med hans fru! (De bytte partner) Alla skrattade åt vad som kan hända om man säger fel pronomen i den situationen! Som avslutning tog jag fram ett paket och vi provade att gratulera varandra på födelsedagen och även hitta på vad som fanns i paketet: ni fyller år idag, vi ger er en röd bil! Vad gav de till dem?

Jag hade beräknat att det här skulle ta 45 minuter men när fantasin kom igång fortsatte de i en och en halv timme! Sedan utvärderade vi genom att kasta en boll till var och en som fick säga sin åsikt om lektionen och de var överens om att de hade förstått och de skrattade åt olika situationer som uppstått när man väljer fel pronomen.

pronomen1   pronomen2

8 reaktioner till “Pronomen med suggestopedi!”

 1. Låter som en mycket rolig och lärarande lektion. Tror jag ska testa det i min grupp.

 2. Tack! Prova gärna i din grupp för det verkar funka på alla nivåer!
  Hälsningar
  Christina

 3. Ja vi skrattar mycket och det bidrar till en bra och tillåtande stämning i klassrummet!
  Christina

 4. Pleased to satisfy you! My title is Loreta. Texas is the place her property is. Interviewing is where my primary cash movement arrives from but the advertising never ever arrives. The favorite pastime for my little ones and me is kayaking and now I’m making an try to generate dollars with it.

 5. I’ve seen my customers shed on this gamble time and time again and I want to stop this from happening to you. But what about those occasions when you can only do with minimal bets? You can also get a reliable handicapping services.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.