Studieteknik på sfi

ja-vi-kan

Klassens motto – föreslaget av en av eleverna.

Mitt namn är Anneli Lundqvist och jag jobbar på Birgittaskolans vuxenutbildning i Linköping. Vår skola är det kommunala alternativet i stadens sfi-utbud. Jag har jobbat med sfi sedan 1997 och de senaste fem åren har jag mestadels jobbat med distans-sfi.

Den här terminen är jag tillbaka i närkurs igen och det är otroligt roligt. Dynamiken i klassrummet är det jag har saknat mest under distansperioden. Gruppen jag har är en 1D och några av eleverna började sfi som analfabeter. Som det ser ut nu består den enbart av kvinnor vilket medför vissa fördelar och nackdelar. En av nackdelarna, som jag ser det, är att många kvinnor med kort skolbakgrund anser sig ha extremt lite tid för sina hemstudier. Eftersom de nu har nått D-nivå och målet är att de ska klara kursen och förmodligen fortsätta sina studier på grund-sva, kände jag att det var viktigt för oss att fokusera på studieteknik och attityder till studier.

Studieteknik är något som jag alltid har behandlat lite styvmoderligt i mina tidigare grupper. Antingen har eleverna haft en lång skolbakgrund och inga uppenbara problem med att studera hemma eller så har nivån varit så låg att vi inte har kunnat diskutera det mer ingående. Men nu har jag alltså elever som jag kan prata och diskutera med och som har ett stort behov av att få hjälp med att förflytta sig till nästa nivå både då det gäller själva språket, men även studierna. Det räcker inte med att göra det som de tidigare har gjort. De måste göra mer och/eller annorlunda. Med samma arbetsinsats och teknik som tidigare kommer det att ta för lång tid för dem att nå det mål som de har – D-testet.

Hur gör man då för att få elever att förstå hur man lär sig? Ja, jag vet inte om jag egentligen har något svar på det eftersom det, som sagt, är ett nytt sätt för mig att jobba. Men så här har jag planerat höstterminen. Jag träffar gruppen två gånger varje vecka, torsdagar och fredagar. På torsdagarna har jag en fast schemaposition då vi jobbar med studieteknik på olika sätt. Det handlar om diskussioner, ”föreläsningar”, övningar och olika typer av tester. Terminen har jag delat in i följande studietekniks-teman:

  • Hur lär jag mig svenska? – Vad/Hur gör du nu? Vad/Hur skulle du kunna göra? När gör du det? Hur hittar man mer/bättre tid? Tiden har varit en viktig punkt i våra diskussioner.
  • Lärstilar – Inte så mycket fokus på att bestämma vilken lärstil man har utan mer betoning på att det finns olika sätt att lära. Olika stilar som kan passa vid olika tillfällen, beroende på uppgift.
  • Ordinlärning – Vad menar man med att man ”kan” ett ord? Hur lär man sig ord?
  • Läsa på olika sätt – Den här punkten är kopplad till det genrepedagogiska arbetet i gruppen. Det handlar alltså både om att kunna läsa olika typer av texter men även att kunna skriva dem.

 

Eftersom kvinnorna i den här gruppen har svårt att hitta tid för studier hemma har jag också tänkt om när det gäller läxor. Jag försöker att flippa klassrummet mer och låta läxan bestå av att till exempel se ett Youtube-klipp. Ett annat mål med studietekniken är att väcka deras nyfikenhet för världen omkring dem och det försöker jag spegla i läxorna. De får exempelvis i uppgift att ta med sig ord och/eller uttryck som de har hört eller sett men som de inte förstår. De får tipsa varandra om tv-program/filmer som de har sett och även betygsätta dem. En annan typ av läxa kan vara att ta med sig en rubrik eller artikel som man kanske inte har läst eller som man inte förstår, men som har väckt nyfikenhet.

tv-program-d1c-1        tv-program-d1c-2

Som ni ser är mina elever väldigt positiva tv/film-kritiker.

 

Fungerar det här? Har mina elever lärt sig något? Är deras studieteknik bättre nu? Svaret just nu är: vet inte, kanske, njae. Det är oktober och vi har precis börjat så en utvärdering får nog vänta. Det jag tycker mig ha sett är att de har blivit mer medvetna om att det finns olika sätt att lära på och att man kan förändra och förbättra sina studievanor. Jag tycker mig också se en större nyfikenhet för det språk som de möter i vardagen.

Min förhoppning med detta blogginlägg är att jag får massor av tips från er därute i sfi-Sverige. Jag är övertygad om att ni sitter inne med fantastiska idéer om hur man ger sina elever en bättre studieteknik och hur man lockar fram en nyfikenhet för det svenska språket.

jag

Anneli Lundqvist

Sfi-lärare

Birgittaskolans vuxenutbildning, Linköping

anneli.lundqvist@linkoping.se

 

 

 

7 reaktioner till “Studieteknik på sfi”

 1. Intressant! Jag funderar också mycket kring det här. Jobbar också på studieväg 1 och det är klart att de inte har så stor vana vid att studera. Har försökt med ordvägg, för att utgå från ord som eleverna väljer, men det har inte slagit nåt vidare ut. Försöker prata med dem om att studierna är deras ansvar och att alla lär sig på olika sätt. Har haft elevbloggar så att de kan ”ta med sig skolan i fickan”. Fungerar olika bra för olika individer. Notisar tycker en del är kul. Svårt för målgruppen att få rutin i att faktiskt prioritera studier istället för städning, matlagning etc …
  Har en presentation kring studieteknik som jag gärna delar med mig av om någon är intresserad.

 2. Jag kikar gärna på den presentationen Helena. Har en själv som jag funderar på att spela in men har inte kommit så långt ännu. Och jag håller med om att det stora problemet är det paradigmskifte som måste ske inuti varje elev – att prioritera sig själv och sina studier framför hushållssysslor. Svårt men nödvändigt.

 3. Jag önskar att jag hade något bra tips eller undervisningsidé kring studieteknik att dela med mig av! För jag känner också att det är något som verkligen skulle behövas satsas mer på inom sfi och framförallt på studieväg 1 och 2. Varför läser de sfi och hur kan de göra för att lära sig svenska snabbare och mer effektivt? Känns som att det är alltför många elever som tex inte repeterar och övar hemma. Och synsättet på lärande, lär man sig för att klara NP och en kurs eller för att använda och ha nytta av språket i sitt dagliga liv och arbete? Hoppas fler tankar och tips trillar in till det här inlägget!

  1. Det är svårt med studieteknik – både för elever och lärare. Det är väl därför som de flesta läromedel inte gör någon jättegrej av det. Och för egen del känner jag allt som oftast: Vad håller jag på med? MEN skam den som ger sig. 🙂

  1. Tack för tipset Angelica! Jag tycker att filmer alltid underlättar förståelsen. Mina elever är ganska bra på att använda digital teknik så det här ska jag be dem titta på hemma. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *